Blog
hozzávalók / 6 adag
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1.5 dl tej (hideg)
- 1 db tojássárgája
A diós töltelékhez
- 15 dkg dió (darált)
- 1 dl tej
- 5 dkg csokoládé (apróra vágva)
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 1 ek sárgabaracklekvár (folyós)
A mákos töltelékhez
- 15 dkg mák
- 15 dkg porcukor
- 1.5 narancsból nyert narancslé
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
- 1 ek meggylekvár (folyós)
A kenéshez
- 1 db tojás
alapanyagok
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
receptkategóriák
alkategória: bejgli
elkészítés
- Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben.
- Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáöntjük az élesztős-tojásos tejet, és gyorsan összedolgozzuk. Ha kell, a maradék tejjel lazítjuk.
- Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk. Addig elkészítjük a töltelékeket.
- A darált diót összekeverjük a porcukorral, ráöntjük a tejet, beletesszük a mazsolát és a csokit, és kb. 2 percig folyton kevergetve kicsit összefőzzük.
- A mákhoz és a porcukorhoz hozzáadjuk a narancslevet és a citromhéjat, és ugyanúgy összemelegítjük, mint a diósat. Mindkét tölteléket teljesen kihűtjük.
- A tésztát három részre osztjuk, le is mérhetjük, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.
- A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, és elosztjuk bennük a tölteléket. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük, a végüket behajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Villával megszurkáljuk. Fél órát állni hagyjuk.
- A tojást kettéválasztjuk, és először a sárgájával, majd a fehérjével átkenjük a bejgliket. 5-10 percre tűtőbe tesszük.
- 180 fokra előmelegített tepsibe dugjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és utána szeleteljük. Ebből az adagból 3 rúd bejgli lesz.
Jó étvágyat!
Sziasztok! Bocsásatok meg hogy sokáig nem volt új recept de sok dolgom van/volt/lesz is még!
Így néz ki amit el akarok most készíteni.

Jó étvágyat!

Forrás: https://gabicsek.blogspot.hu/2014/04/ozgerinces-csoda-sutes-nelkul.html
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg nyírfaporcukor (a fruktózérzékenyeknek)
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál nyírfacukrot daráltam le) és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni, és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.)
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.
Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen nagyon vékonyra nyújtjuk, majd a nyulas formákat kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben 170 fokon érdemes kisütni a formákat, kb. 10-15 perc alatt megsül. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.
És ízlés szerint díszítjűk.
Jó étvágyat!


Jó étvágyat!
JÓ étvágyat a sütihez!
Hozzávalók a tésztához: (38x22 cm-es tepsihez)
- 8 tojásfehérje
- 8 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)
A krémhez:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 8 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8 tojássárgája
Tetejére:
- 3-4 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!) Ezt a tésztát hideg, és nem előmelegített sütőbe szoktam tenni.
2. A tojássárgákat a liszttel simára keverem. A pudingport egy pici tejjel szintén simára keverem, majd hozzáöntöm a tojássárgás keverékhez a maradék tejjel együtt, és sűrűre főzöm. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a kihűlt!! tojásos-pudingos krémet, és mixerrel kihabosítom. Ha a krém picit lágy, akkor kb. 1 órára beteszem a hűtőbe, mert úgy szépen fel lehet kenni a tésztára, és nem fog lefolyni.
3. A tejszínhabot felverem a habfixálóval.
4. A tésztára rákenem a krémet, majd a tejszínhabot, és fogyasztásig a hűtőben tárolom!
Jó étvágyat!
Hozzávalók: (kb. 24 db lesz ebből a mennyiségből)
- 25 dkg liszt
- 4 db tojás
- 25 dkg margarin olvasztva
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 8 dkg kakaópor
- 10 dkg étcsokoládé darabolva (lehet tejcsokit is)
Elkészítés:
1. A tojásokat mély tálba teszem, kissé felverem. Belekeverem először a cukrot, majd rászitálom a sütőporral és kakaóval összekevert lisztet, ezután ráöntöm a folyós, de nem túl meleg margarint.
2. Szép, sima tésztát keverek belőle, majd hozzáadom a csokidarabokat is, azzal is összekeverem. Kiadagolom a formákba. (lehet sütni muffin papírban, illetve teflon vagy szilikon muffin formákban - a szilikonost nem kell kikenni margarinnal)
3. Előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20-25 percig sütöm.
jó étvágyat!