Blog

2015.08.15 23:36

hozzávalók / 6 adag

 

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1.5 dl tej (hideg)
  • 1 db tojássárgája

A diós töltelékhez

  • 15 dkg dió (darált)
  • 1 dl tej
  • 5 dkg csokoládé (apróra vágva)
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 ek sárgabaracklekvár (folyós)

A mákos töltelékhez

  • 15 dkg mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1.5 narancsból nyert narancslé
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
  • 1 ek meggylekvár (folyós)

A kenéshez

  • 1 db tojás
     

alapanyagok

citromhéj dió élesztő finomliszt mák mazsola meggylekvár narancslé sárgabaracklekvár tej tojás tojássárgája vaj csokoládé porcukor

alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: kelt tészta
alkategória: bejgli
 
 

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáöntjük az élesztős-tojásos tejet, és gyorsan összedolgozzuk. Ha kell, a maradék tejjel lazítjuk.
  3. Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk. Addig elkészítjük a töltelékeket.
  4. A darált diót összekeverjük a porcukorral, ráöntjük  a tejet, beletesszük a mazsolát és a csokit, és kb. 2 percig folyton kevergetve kicsit összefőzzük.
  5. A mákhoz és a porcukorhoz hozzáadjuk a narancslevet és a citromhéjat, és ugyanúgy összemelegítjük, mint a diósat. Mindkét tölteléket teljesen kihűtjük.
  6. A tésztát három részre osztjuk, le is mérhetjük, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.
  7. A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, és elosztjuk bennük a tölteléket. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük, a végüket behajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Villával megszurkáljuk. Fél órát állni hagyjuk.
  8. A tojást kettéválasztjuk, és először a sárgájával, majd a fehérjével átkenjük a bejgliket. 5-10 percre tűtőbe tesszük.
  9. 180 fokra előmelegített tepsibe dugjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és utána szeleteljük. Ebből az adagból 3 rúd bejgli lesz.

Jó étvágyat!

 

2014.06.14 10:37

Sziasztok! Bocsásatok meg hogy sokáig nem volt új recept de sok dolgom van/volt/lesz is még!

Így néz ki amit el akarok most készíteni.

Hozzávalók a kókuszos réteghez: 1 őzgerincformához
- 5 dl tej
- 5 csapott evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 púpos evőkanál sima liszt
- 20 dkg kókuszreszelék
 
A kakaós réteghez:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg apró darabokra tördelt háztartási keksz
- 1,3 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál rum (vagy rumaroma, ha gyerekek is esznek belőle)
- 1-2 evőkanál sárgabaracklekvár (attól függően, hogy ne legyen száraz ez a kakaós massza, de túl lágy se)

 
Elkészítés:
1. A kókuszos réteghez a tejet a kristálycukorral és a liszttel simára/csomómentesre keverjük, majd közepesen sűrűre főzzük, levesszük a tűzről és belekeverjük a vanília cukrot és a kókuszreszeléket. Az őzgerincformát kibéleljük fóliával és ha hűlt egy picit a kókuszos krém, beleegyengetjük a formába majdnem a 3/4-ét - úgy, hogy az oldalára is kerüljön krém (nyomkodhatjuk az ujjunkkal is).
2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, porcukrot és a kakaóport - simára keverjük, majd összemelegítjük. Nem kell forralni, csak forróra melegíteni! Beleöntjük a rumot/rumaromát, és hozzáadjuk a darált és a darabolt kekszhez + a lekvárt is, és összekeverjük. Ezt a kakaós réteget belenyomkodjuk egyenletesen a formába a kókuszos rétegre. Végül rátesszük a tetejére a maradék kókuszos krémet is. Letakarjuk fóliával és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük (dermedni, valamint hogy puhuljon benne a darabos keksz).
3. Másnap egy tálcára kiborítjuk, levesszük róla a fóliát, és a gerincek mentén szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: https://gabicsek.blogspot.hu/2014/04/ozgerinces-csoda-sutes-nelkul.html

 

2014.04.19 13:38

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfaporcukor (a fruktózérzékenyeknek)
  • 1 rúd vanília

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál nyírfacukrot daráltam le) és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni, és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.)

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.

Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen nagyon vékonyra nyújtjuk, majd a nyulas formákat kiszaggatjuk. 
Előmelegített sütőben 170 fokon érdemes kisütni a formákat, kb. 10-15 perc alatt megsül. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.
És ízlés szerint díszítjűk.

Jó étvágyat!

2014.04.19 13:30
Hozzávalók a tésztához: 36x22 cm-es tepsihez
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 16 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 csomag sütőpor 
 
A habhoz:
- 5 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- ízlés szerint porcukor
 
A mázhoz:
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 30 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a cukor felét kemény habbá verjük. A sárgáját, a vizet és a cukor másik felét krémesre keverjük. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a sárgája-masszát, a liszttel elkevert sütőport, a kakaóport, és óvatosan összekeverjük.
2. Beleöntjük a kivajazott/lisztezett tepsibe és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük (hagyományos sütőben is lehet, de inkább végezzünk tűpróbát!!). 
A megsült és kihűlt piskótát két lappá elvágjuk. 
3. A mázhoz a tejet, a vajat és az eltördelt csokoládét lassan felmelegítjük, ameddig kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről. Kevergetve kihűtjük.
4. A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük. 
5. A piskóta alsó részét egy tálcára tesszük, rákenjük a tejszínhab felét, elsimítjuk. Erre rákenjük a csokoládémáz felét, majd a tejszínhab másik felét simítjuk rá. Ráhelyezzük a piskóta felső részét, aminek a tetejére öntjük a csokoládémáz maradékát és elsimítjuk. 
Hűtőbe tesszük dermedni, fogyasztás előtt felszeleteljük.
Menyei az íze de nehezen szeletelhető!
Jó étvágyat!

 

2014.04.16 20:48
Hozzávalók: kb. 30 db fánkocska lesz ebből a mennyiségből
- 2 doboz natúr joghurt (2 x 150 g-os)
- 2 csomag sütőpor (az eredeti receptben 2 sütőporral készül, de tulajdonképpen 1 csomaggal is elég)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
 -A sütéshez: olaj

1. A lisztet összekeverem a cukrokkal, a sóval és a sütőporral, majd hozzáadom a joghurtot és összegyúrom (kicsit ragacsos tésztát kapok, nem szabad már lisztezni). 5 percet állni hagyom a tésztát!
2. Vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű labdacsokat gömbölyítek (nagyobbra ne, hogy biztosan jól átsüljön!), majd közepesen forró olajban aranybarnára sütöm.
3. Porcukorral meghintve Ízlés szerint tálalom.
Nagyon finom!
JÓ étvágyat a sütihez!

 

2014.04.16 20:43

Hozzávalók a tésztához: (38x22 cm-es tepsihez)
- 8 tojásfehérje
- 8 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)
 
A krémhez:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 8 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8 tojássárgája
 
Tetejére:
- 3-4 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló


Elkészítés:
1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!) Ezt a tésztát hideg, és nem előmelegített sütőbe szoktam tenni.
2. A tojássárgákat a liszttel simára keverem. A pudingport egy pici tejjel szintén simára keverem, majd hozzáöntöm a tojássárgás keverékhez a maradék tejjel együtt, és sűrűre főzöm. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a kihűlt!! tojásos-pudingos krémet, és mixerrel kihabosítom. Ha a krém picit lágy, akkor kb. 1 órára beteszem a hűtőbe, mert úgy szépen fel lehet kenni a tésztára, és nem fog lefolyni.
3. A tejszínhabot felverem a habfixálóval.
4. A tésztára rákenem a krémet, majd a tejszínhabot, és fogyasztásig a hűtőben tárolom!
Jó étvágyat!

https://receptneked.hu/wp-content/uploads/2013/02/DSCF0217.jpg

2014.04.16 20:41

Hozzávalók: (kb. 24 db lesz ebből a mennyiségből)
- 25 dkg liszt
- 4 db tojás
- 25 dkg margarin olvasztva
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 8 dkg kakaópor
- 10 dkg étcsokoládé darabolva (lehet tejcsokit is)


Elkészítés:
1. A tojásokat mély tálba teszem, kissé felverem. Belekeverem először a cukrot, majd rászitálom a sütőporral és kakaóval összekevert lisztet, ezután ráöntöm a folyós, de nem túl meleg margarint.
2. Szép, sima tésztát keverek belőle, majd hozzáadom a csokidarabokat is, azzal is összekeverem. Kiadagolom a formákba. (lehet sütni muffin papírban, illetve teflon vagy szilikon muffin formákban - a szilikonost nem kell kikenni margarinnal)
3. Előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20-25 percig sütöm.
jó étvágyat!

Elérhetőség