Bejgli (diós, mákos)
2015.08.15 23:36
hozzávalók / 6 adag
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1.5 dl tej (hideg)
- 1 db tojássárgája
A diós töltelékhez
- 15 dkg dió (darált)
- 1 dl tej
- 5 dkg csokoládé (apróra vágva)
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 1 ek sárgabaracklekvár (folyós)
A mákos töltelékhez
- 15 dkg mák
- 15 dkg porcukor
- 1.5 narancsból nyert narancslé
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
- 1 ek meggylekvár (folyós)
A kenéshez
- 1 db tojás
alapanyagok
citromhéj dió élesztő finomliszt mák mazsola meggylekvár narancslé sárgabaracklekvár só tej tojás tojássárgája vaj csokoládé porcukor
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
receptkategóriák
főkategória: kelt tészta
alkategória: bejgli
alkategória: bejgli
elkészítés
- Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben.
- Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáöntjük az élesztős-tojásos tejet, és gyorsan összedolgozzuk. Ha kell, a maradék tejjel lazítjuk.
- Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk. Addig elkészítjük a töltelékeket.
- A darált diót összekeverjük a porcukorral, ráöntjük a tejet, beletesszük a mazsolát és a csokit, és kb. 2 percig folyton kevergetve kicsit összefőzzük.
- A mákhoz és a porcukorhoz hozzáadjuk a narancslevet és a citromhéjat, és ugyanúgy összemelegítjük, mint a diósat. Mindkét tölteléket teljesen kihűtjük.
- A tésztát három részre osztjuk, le is mérhetjük, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.
- A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, és elosztjuk bennük a tölteléket. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük, a végüket behajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Villával megszurkáljuk. Fél órát állni hagyjuk.
- A tojást kettéválasztjuk, és először a sárgájával, majd a fehérjével átkenjük a bejgliket. 5-10 percre tűtőbe tesszük.
- 180 fokra előmelegített tepsibe dugjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és utána szeleteljük. Ebből az adagból 3 rúd bejgli lesz.
Jó étvágyat!
Elérhetőség
Receptek íze
csillagtanya08@freemail.hu