Bejgli (diós, mákos)

2015.08.15 23:36

hozzávalók / 6 adag

 

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1.5 dl tej (hideg)
  • 1 db tojássárgája

A diós töltelékhez

  • 15 dkg dió (darált)
  • 1 dl tej
  • 5 dkg csokoládé (apróra vágva)
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 ek sárgabaracklekvár (folyós)

A mákos töltelékhez

  • 15 dkg mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1.5 narancsból nyert narancslé
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
  • 1 ek meggylekvár (folyós)

A kenéshez

  • 1 db tojás
     

alapanyagok

citromhéj dió élesztő finomliszt mák mazsola meggylekvár narancslé sárgabaracklekvár tej tojás tojássárgája vaj csokoládé porcukor

alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: kelt tészta
alkategória: bejgli
 
 

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáöntjük az élesztős-tojásos tejet, és gyorsan összedolgozzuk. Ha kell, a maradék tejjel lazítjuk.
  3. Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk. Addig elkészítjük a töltelékeket.
  4. A darált diót összekeverjük a porcukorral, ráöntjük  a tejet, beletesszük a mazsolát és a csokit, és kb. 2 percig folyton kevergetve kicsit összefőzzük.
  5. A mákhoz és a porcukorhoz hozzáadjuk a narancslevet és a citromhéjat, és ugyanúgy összemelegítjük, mint a diósat. Mindkét tölteléket teljesen kihűtjük.
  6. A tésztát három részre osztjuk, le is mérhetjük, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.
  7. A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, és elosztjuk bennük a tölteléket. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük, a végüket behajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Villával megszurkáljuk. Fél órát állni hagyjuk.
  8. A tojást kettéválasztjuk, és először a sárgájával, majd a fehérjével átkenjük a bejgliket. 5-10 percre tűtőbe tesszük.
  9. 180 fokra előmelegített tepsibe dugjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és utána szeleteljük. Ebből az adagból 3 rúd bejgli lesz.

Jó étvágyat!

 

Elérhetőség